tirsdag 19. november 2013

Analyse av en sulten livsstil


Den første delen av romanen Sult av Knut Hamsun forteller om en ung, sultende forfatter i Kristiania. Allerede i den første delen ser man virkemidler som gjør  romanen modernistisk, en litterær strømning på 1900 tallet. Modernismen  oppsto som reaksjon på realismen og naturalismens objektive samfunnsskildring. På denne måten ble enkeltmenneskets tanker, psyke og følelser satt i fokus i modernismen, samtidig som det oppsto en fremtidspessimisme og dekadanse følelse. Jeg skal se etter modernistiske kjennetegn i romanen ved å se på fortellerstil og motiv.

Fortellermåten i Sult er subjektiv, og fortellerstilen bærer tydelig preg av bevissthetens tilfeldige tankestrøm. Dette gjør at alle tilfeldige tanker som dukker opp hos hovedpersonen er med, og har en sentral plass i handlingen. Disse virkemidlene  gjør at virkelighetsoppfatningen i romanen svært subjektiv, med andre ord ser leseren verden gjennom hovedpersonens øyene og får presentert hans tolkninger av virkeligheten. Samtidig  gjør tankestrømmen at vi får et klart innblikk i hovedpersonens psyke og følelser. På denne måten bidrar fortellerstilen til å gjøre romanen modernistisk, og er et klart brudd med realismen og naturalismens objektive miljøskildringer.

Også motivet; en ung, sulten forfatters liv i Kristiania, er svært modernistisk. Her skildres et moderne byliv, der folk er overlatt mer til seg selv. I den første delen av Sult får en inntrykk at hovedpersonen ikke har det så lett i den nye situasjonen, da han verken greier å betale husleie eller kjøpe mat. På denne måten viser romanen dekadanse; at enkeltmenneskets økende selvstendighet i storbyer, har ført til fremmedfølelse og ensomhet. Dette igjen har vært en negativ utvikling både for individ og samfunn. I kontrast til dette ser fortsatt hovedpersonen i romanen lyst på livet, som er ett brudd med modernismens karakteristiske fremtidspessimisme. Samtidig er det fortsatt tidlig i romanen, og en kan spekulere om hovedpersonens optimismen vil raske proporsjonalt med vekten.

Ved å se på fortellerstil og motiv i første del av romanen Sult, har jeg sett flere paralleller  til modernismen,  og dermed brudd med realismen og naturalismen. Derfor konkluderer jeg med at virkemidlene motiv og fortellerstil bidrar til å gjøre Sult en modernistisk roman.